Zawiera mnóstwo witamin A, C, E, B, K,posiada także żelazo, cynk, potas, mangan a także wapń. Probiotyki, które się w niej znajdują mają dobroczynny wpływ na procesy trawienne, pozwalają utrzymać korzystną florę bakteryjną jelit a także przyczyniają się do efektywniejszego wchłaniania składników mineralnych z innych pokarmów. Pamiętajmy także o niej podczas kuracji antybiotykowej. Przy chłodniejszych dniach wzmacnia naszą odporność, łagodzi skutki stresu, pozbawia nasz organizm toksyn, odbudowuje tkankę łączną, obniża poziom niezdrowego cholesterolu, zwalcza pasożyty.
Pamiętajmy, że tylko kapusta kiszona posiada te zalety. Poznamy ją przede wszystkim po zapachu kwasu mlekowego, a także po żółtym kolorze, natomiast kapusta kwaszona jest koloru białego i ma zapach octu. Musimy wiedzieć iż kwas octowy zabija krwinki czerwone co wpływa niekorzystnie na nasz organizm. Mało tego kapusta kwaszona nie posiada dobroczynnych bakterii.
Podaję prosty przepis na pyszną domową kapustę kiszoną.
Kapustę poszatkować, dodać starta na dużych oczkach marchew (lub nie) posolić, odstawić na kilka godzin, aby puściła sok. Przełożyć do słoika mocno ugniatając dłonią, na wierzch wlać sok, który puściła kapusta. Słoik przykryć bawełnianą ściereczką. Po 3 dniach zakręcić słoik po czym wstawić do lodówki. Gotowe.
Smacznego!