Muzeum składa się z 18 sal obejmujących powierzchnię ok. 1600 m2. Żywiecki Browar znajduje się przy głównej drodze z Żywca w stronę Zwardonia – 20 minut piechotą od dworca w Żywcu.
Aby oddać klimat epoki, w muzeum zrekonstruowano XIX – wieczną uliczkę i galicyjską karczmę.
Wnętrza Muzeum, zaprojektowane przez zespół architektów odwzorowują proces powstawania piwa w browarze. Wizyta rozpoczyna się w Sali Trzech Żywiołów, w której można obejrzeć składniki z których robi się piwo oraz szczegółową makietę browaru. W wielkich szklanych kolumnach prezentowane są kłosy i ziarno jęczmienia oraz szyszki chmielu. Obok płynie górski strumyk. Wnętrze zamyka ściana wodna, przypominająca, że krystalicznie czysta woda była i jest największym skarbem browaru. Kolejne sale przenoszą zwiedzających przy pomocy „Wehikułu czasu” do XIX – to wiecznego Żywca, gdzie można obejrzeć pracownię architektoniczną, zakład bednarski, drukarnię, sklep kolonialny czy galicyjską karczmę. Przenieśliśmy się na XIX-wieczna uliczkę w Żywcu. Taką bardzo prawdziwą, gdy się weszło w zaułek to pies atakował (pies na fotokomórkę). Można też spotkać sprzedawcę targującego się o cenę piwa. Przeżyjemy też bombardowanie w 1939 – patrząc w sufit tzn. w niebo z niemieckimi samolotami. Jest to wstęp do zwiedzania pomieszczenia „Czas Wojny”, w którym można obejrzeć archiwalne dokumenty i film ze wspomnieniami arcyksiężnej Marii Krystyny Habsburg, córki ostatnich przed wojną właścicieli firmy. Jest też lustrzany labirynt, to czasy PRL’u na ścianach pojawiają się zdjęcia, ilustrujące realia tamtych czasów. Prześledzimy drogę, którą każda butelka przechodzi aby dojść do baru i tu następuje degustacja złotego trunku.
Kolejne sale to już XX w. Atrakcją jest np. sala w stylu art deco z kręgielnią, sale pokazujące proces tworzenia piwa od dawnych czasów po współczesne. Całość ekspozycji uatrakcyjniają multimedialne pokazy (zdjęcia, film, dźwięk, projekcja). Płaskie ekrany, projektory, głośniki z których wydobywają się nagrane głosy także odgrywane przez aktorów scenki historyczne – np. rozmowy w XIX wiecznej karczmie.
Zwiedzanie kończy wizyta w sklepie z gadżetami Muzeum Browaru oraz marki Żywiec.
Zwiedzanie muzeum wraz z degustacją trwa około 1,5 godziny natomiast zwiedzanie muzeum i browaru trwa około 2,5 godziny.
Osoby pełnoletnie 30 zł. Zwiedzanie Muzeum i Browaru wraz z unikalnym pamiątkowym gadżetem
i degustacją piwa lub soku.
Osoby pełnoletnie 25 zł. Zwiedzanie Muzeum wraz z unikalnym pamiątkowym gadżetem i degustacją piwa lub soku.
Bilet normalny grupowy dla osób dorosłych w grupach zorganizowanych od 15 osób – 22 zł wraz z pamiątkowym gadżetem oraz degustacją piwa lub soku.
Osoby niepełnoletnie 15 zł. Zwiedzanie Muzeum. W cenie biletu degustacja soku.
Muzeum czynne jest od wtorku do niedzieli.
Godziny otwarcia: 10.00 – 18.00.
W poniedziałek Muzeum jest nieczynne.
Obrazek: Browar Żywiec na starym obrazie” autorstwa Skitof – Praca własna. Licencja Domena publiczna na podstawie Wikimedia Commons.