Tym co naprawdę wyróżnia Muzeum Chleba w Radzionkowie jest autentyczny zapach świeżego chleba. Nie tego z przemysłowej piekarni, lecz prawdziwego – wykonanego rękami człowieka.

Muzeum Chleba w Radzionkowie otwarto w 2000 roku. Na siedzibę wybrano dawne hale magazynowe. Jak mówi Piotr Mankiewicz, celem działalności muzeum jest przede wszystkim nauka szacunku dla chleba powszedniego, bo za tym idzie szacunek dla innych tradycyjnych wartości. Pewnie dlatego najbardziej wyczekiwanymi gośćmi są dzieci. W muzeum przyjrzeć się można dokładnie wszystkim etapom powstawania chleba. Wszystko zaczyna się od pracy rolnika (np. prezentowane są różne rodzaje zbóż) i młynarza. ogromne wrażenie robią precyzyjnie wykonane kasy sklepowe. Są i żetony chlebowe z lat dwudziestych XX wieku, które w dobie kryzysu funkcjonowały jako specyficzny pieniądz: można było za nie kupić jedynie chleb czy bułki. Niewątpliwą atrakcją dla zwiedzających jest możliwość własnoręcznego uformowania i umieszczenia w piecu swojego pieczywa. Radzionkowskie muzeum jest pierwszym obiektem tego typu w Polsce. Jego założycielem jest Piotr Mankiewicz, który początkowo zbierał i kupował unikalne eksponaty na targach staroci, a kiedy kolekcja się rozrosła założył muzeum. Dziecko z wizyty w Radzionkowie przywozi własnoręcznie przygotowane pieczywo, którego skosztować może później całą rodzina. Nic nie smakuje tak, jak osobiście wypleciona bułka.
Zwiedzającym proponuje się obejrzenie filmu o chlebie w specjalnie do tego celu przygotowanej sali. W muzeum spotkamy sprzedawczynię w śląskim stroju we wnętrzu starej cukierni jest też sklepik typu „ryż-mydło i powidło”. W sala „techniki” zobaczymy wspaniałą kolekcję pierwszych mikrokomputerów. W sklepiku muzealnym można kupić gry planszowe dotyczące chleba, a także wiele książek z historii chleba czy też o jego domowym wypieku.

Chleb zawsze odgrywał zawsze ważną rolę w naszej kulturze. Jak pisał Cyprian Kamil Norwid w wierszu „Moja piosnka”:

Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba
Podnoszą z ziemi przez uszanowanie
Dla darów Nieba…
Tęskno mi, Panie…

Warto też wiedzieć iż dawniej matka w dniu ślubu córki wraz z błogosławieństwem dawała jej bochenek chleba a córka przechowywała go do końca życia wraz z ślubnym wiankiem mirtowym i bukietem.

Muzeum Chleba znajduje się na Szlaku Zabytków Techniki Województwa Śląskiego.

Powstała tutaj także „część szkolna” ze starą klasą, w której zobaczymy dawne fartuszki, tarcze, kałamarze i tabliczki z rysikami. Pan Mankiewicz osobiście lubi oprowadzać po swoim muzeum, a że jest wspaniałym przewodnikiem i gawędziarzem, to zauroczył m.in. Elżbietę Dzikowską, która opisała pasjonata w swoim „Grochu z Kapustą” .

Podajemy muzealny przepis na zakwas:

300 g mąki żytniej
kawałek skórki razowego chleba
ok. 0,7 – 1l przegotowanej wody
Do kamiennego lub szklanego garnka wsypujemy mąkę, skórkę razowego chleba i zalewamy wodą. Mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 3–4 dni. Po przelaniu do butelki i szczelnym zamknięciu, możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Adres:

ul. Zofii Nałkowskiej 5
tel. (32) 387-17-60

Godziny otwarcia
pon – pt 8:00 – 16:00
Ostatnie wejście do muzeum dla osób indywidualnych o godzinie 14:30.

Ceny biletów:
zwiedzanie indywidualne: 14 zł
zwiedzanie zorganizowane, grupowe z wypiekiem bułek: 12 zł

Obrazek: www.muzeum-chleba.pl

wyślij do:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • co-robie
  • Diigo
  • Flaker
  • Forumowisko
  • Gadu-Gadu Live
  • Grono.net
  • Gwar
  • Kciuk.pl
  • PDF
  • Ping.fm
  • Posterous
  • Spis
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • Linkologia
  • Pinger
  • StumbleUpon
  • Sfora

Podobne atrykuły:

  1. Muzeum Architektury we Wrocławiu. Muzeum jest członkiem-założycielem Światowej Konfederacji Muzeów Architektury (ICAM).
  2. Zakopane, Muzeum Tatrzańskie im. Dra Tytusa Chałubińskiego w Zakopanem to jedno z najstarszych muzeów regionalnych w Polsce.
  3. Szczególnie piękny tego dnia Zalew Czorsztyński
  4. Muzeum Narodowe w Gdańsku. Oddział Sztuki Nowoczesnej Muzeum Narodowego w Gdańsku w Pałacu Opatów Oliwie.
  5. Zakopane, Muzeum Kornela Makuszyńskiego.

agro.travel.pl w sieci