Choć sezon się kończy planowane są jeszcze dwa dni otwarte. 6 września można wybrać się do Winnicy Chodorowa koło Grybowa oraz 13 września do Winnicy Smykań w gospodarstwie agroturystycznym w Koziarni. Tam zakończony zostanie sezon winiarski.
Małopolska staje się regionem winiarskim. W województwie jest już ponad 100 winnic. 15 z nich tworzy Małopolski Szlak Winny – trasa turystyczna, powstała prawie rok temu w ramach projektu „Małopolska Gościnna”.
Mamy się czym poszczycić. W tegorocznym konkursie win „Galicja Vitis” zaprezentowano aż 277 trunków z 15 krajów Europy i świata. Nasze wina wypadły w tej rywalizacji bardzo dobrze, bo aż 22 z nich zdobyło nagrody.
Mało kto o tym wie i pamięta, ale polskie tradycje winiarskie sięgają początków chrześcijaństwa w naszym kraju. Pierwszymi winiarzami byli benedyktyni i cystersi, którzy wytwarzali wino na potrzeby liturgii. Dopiero później, ok. XIV w., produkcją wina zajęli się mieszczanie. Mimo rozmaitych trudności i rosnącej błyskawicznie konkurencji zza granicy, uprawiali winorośl aż do… czasów socjalizmu, który był główną przyczyną upadku polskiego winiarstwa. Im więcej sprzedawano tanich owocowych napojów alkoholowych, tym więcej winiarni likwidowano.
W 2005 r., w klasyfikacji upraw winorośli w Europie Polska została zaliczona do strefy „A” (najchłodniejszej). Oznacza to, że nasz kraj uznano za potencjalnie winiarski i że w produkcji wina jesteśmy traktowani tak samo jak Niemcy, Austria czy Czechy.
Straciliśmy jakieś dwa pokolenia ludzi, którzy posiedli wiedzę o winach. Nasi lokalni winiarze coraz częściej wyjeżdżają za granicę, żeby nauczyć się odpowiedniej uprawy winorośli. Pojawiają się nawet specjalne kierunki na uniwersytetach. Regionalne wina są trudno dostępne. Nie dostaniemy ich w dużych marketach. Polskie wino z winogron jest produktem niszowym dostępnym sklepach internetowych i niektórych sklepach z winami.
Nasze polskie winnice z regionu małopolsiego: – Winnica Srebrna Góra (Kraków) – Winnica Zadora (Szczepanowice) – Winnica Krokoszówka Górska (Smardzowice) – Winnica Witanowice (Witanowice k. Wadowic) – Winnica Nad Dworskim Potokiem (Łazy k. Bochni) – Winnica Kresy (Rzeplin k. Skały) – Winnica Comte (Klucze) – Winnica Uroczysko (Janowice k. Zakliczyna) – Winnica Zawisza (Wesołów k. Zakliczyna) – Winnica Smykań (Pogorzany k. Szczyrzyca) – Winnica Amonit (Cianowice) – Winnica Szawapier (Stryszawa) – Winnica Nad Dobrą Wodą (Garlica Murowana) – Winnica Demeter (Gromnik) – Winnica Kuźnia (Gromnik)
Inne polskie winnice:
Winnica Maria Anna
Wyżne 349B, 38-120 Czudec
www.winnicapodkarpacie.pl
Cena noclegu: pokój od 70 do 200 zł za dobę.
Uprawianych jest ich 12 odmian. Wino białe reprezentowane jest m.in. przez szczepy chardonnay, muskat i bianca, natomiast wino czerwone – przez szczepy acolon, regent oraz pinot noir. W 2009 r. Na miejscu restauracja, pokoje hotelowe, lub całoroczne domki. Na terenie winnicy znajduje się staw rybny.
Winnica Smykań
Pogorzany 221, 34-623 Szczyrzyc
www.ekoagro.pl
Cena noclegu: od 40 do 45 zł za dobę od os
Gospodarze słyną z produkcji znakomitych serów. Swoich gości podejmują też wędlinami i chlebem własnego wyrobu, win ze szczepów rondo, regent, johanniter, bianca i seyvalblanc. Na gości czeka sauna, a nawet plaża nad strumykiem i stawy.
Winnica Agat
Sokołowiec 113, 59-540 Świerzawa
www.agroturystyka-agat.pl
Cena noclegu: 50 zł za dobę.
Winnica powstała pod stożkiem wulkanicznym Ostrzycy w 2006 r. Uprawia się tutaj m.in. takie szczepy jak riesling, regent, rondo czy pinotgris. Standardowa wycieczka po winnicy trwa 1,5 godz. Właściciele chętnie dzielą się swoją wiedzą i podpowiadają, jak samemu założyć i prowadzić winnicę. Można spróbować dań kuchni regionalnej, domowych przetworów oraz kupić piękne minerały.
Winny Dworek
Górzykowo 22, 66-131 Cigacice
www.winnydworek.pl
Ceny noclegów: od 230 do 420 zł za pokój.
Założona w 1997 r. na południowym stoku pradoliny Odry. Gospodarze podejmują gości miodami pochodzącymi z regionalnej pasieki, serami kozimi – z pobliskiej serowarni, a także suszonymi przez właścicieli pomidorami. Po udanej kolacji i degustacji można skorzystać też z Wino-terapii-Spa.
Winnica Pałac Mierzęcin
Mierzęcin 1, 66-520 Dobiegniew
www.palacmierzecin.pl
Ceny noclegów: od 180 do 390 zł za pokój.
Winnica Pałac Mierzęcin jest jedną z największych w Polsce – zajmuje prawie 7 ha. Szczepy, które się tu uprawia, to m.in. chardonnay, kernling, riesling, pinot noir, traminer, rondo i regent. Warunki są dla nich znakomite, bo sąsiedztwo jeziora łagodzi miejscowy klimat.
Odbywają się tu degustacje i szkolenia, a chętni mogą wziąć udział w winobraniu. Zregenerować siły można w miejscowym Grape Spa, gdzie kosmetyki do zabiegów są tworzone z winogron pochodzących winnicy.
Winnice Jaworek
ul. Kościuszki 48A, 55-330 Miękinia
www.winnicejaworek.pl
Największa winnica w Polsce – jej areał to prawie 23 ha! Znajduje się w dolinie Odry, 20 km od Wrocławia. Wina stąd zdobywają wiele nagród i doceniane są przez znawców.
Daromin 2, 27-612 Wilczyce
www.winnicaplochockich.pl
Winnica Płochockich. Winnica zajmuje powierzchnię 4 ha. Wyprodukowane w niej wina można już kupić w sklepach w całej Polsce (właściciele winnicy jako jedni z pierwszych w naszym kraju rozpoczęli oficjalną sprzedaż).
ul. Krakowska 100A, 38-200 Jasło
www.winnica.golesz.pl
Winnica Golesz. W historycznym miejscu, w którym wino produkowali kiedyś benedyktyni z Tyńca, założył swoją winnicę Roman Myśliwiec.