Żywe Muzeum Piernika, to jedyne takie miejsce w Europie, gdzie można wziąć aktywny udział w pokazie tradycyjnego wypieku pierników według receptur sprzed 500 lat.

Naczynia w muzeum piernika.JPGPiernik wziął nazwę od przymiotnika „pierny”, używano jej do XVI wieku, zatem pojawiła się ona nie później, niż na przełomie XV i XVI wieku. Powstanie piernika i wywiedzenia od pieprzu jego nazwy związane było z dodaniem do popularnego ciasta z mąki i miodu – „miodownika” przypraw korzennych. Z powstaniem piernika związanych jest wiele legend, jedna z nich mówi o pomyłce czeladnika piernikarskiego Niclosa Czanego, która okazała się źródłem wielkiego bogactwa dla niego, jak i dla jego mistrza. Pod koniec XIII wieku, upowszechnił się handel z Indiami, skąd sprowadzano przyprawy korzenne, jednocześnie w tych czasach istniała wysoko rozwinięta hodowla pszczół (w źródle z 1408 roku wymienia się toruńską ulicę Zbieraczy Miodu). To wszystko przyczyniło się do tego iż właśnie Toruń zasłynął piernikarskim kunsztem: leży on nad Wisłą, na szlaku handlowym łączącym Gdańsk z Krakowem. Dodajmy jeszcze fakt iż Toruń posiadał bogate zaplecze zbożowe na Ziemi Chełmińskiej.

Muzeum mieści się przy ul. Rabiańskiej, między Rynkiem Staromiejskim a Wisłą, w okolicy katedry i domu Kopernika. Na piętrze zabytkowego spichrza działa XVI-wieczna piernikarnia. Pod okiem mistrza piernikarskiego, zgodnie z przekazywanymi w stylizowanej staropolszczyźnie wskazówkami, zwiedzający dobierają przyprawy, ucierają korzenie, przesiewają mąkę. Następnie własnoręcznie łączą składniki, wyrabiają ciasto, kształtują piernikowe ciasto, mogąc przy tym korzystać ze specjalnych ozdobnych form, wyciskają ciasto w drewnianych formach oraz próbują swoich sił na XIX- wiecznych machineriach. Po krótkim terminowaniu u mistrza piernikarskiego można nabyć historyczne umiejętności, zdobyte przy wyrobie pierników według receptury sprzed 500 lat. Uczestnicy pokazu słuchając toruńskich legend i opowieści czekają na gotowy wypiek, który mogą zjeść na miejscu lub zabrać ze sobą na pamiątkę. W pełnym klimatu wnętrzu znajduje się również sklepik z pamiątkami i kawiarenka.

Piernikami obdarowana była większość z dwunastu wizytujących torunian królów Polski, a gdy w trakcie pobytu w Toruniu w 1520 roku król Zygmunt Stary otrzymał wiadomość o narodzinach pierworodnego syna, Zygmunta Augusta, Rada Miasta zarządziła „wieczór radości”, podczas którego król wraz ze świtą ucztował przy piwie i piernikach.

Wizyta w muzeum trwa około 1 godziny i 15 minut, pokazy odbywają się tylko w języku polskim.
Muzeum otwarte codziennie od 9-18, warsztaty odbywają się o pełnych godzinach – lepiej wcześniej zadzwonić oraz zarezerwować sobie miejsce w grupie
muzeumpiernika@muzeumpiernika.pl

Obrazek: Naczynia w muzeum piernika” autorstwa SzymPraca własna. Licencja CC BY-SA 3.0 na podstawie Wikimedia Commons.

wyślij do:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • co-robie
  • Diigo
  • Flaker
  • Forumowisko
  • Gadu-Gadu Live
  • Grono.net
  • Gwar
  • Kciuk.pl
  • PDF
  • Ping.fm
  • Posterous
  • Spis
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • Linkologia
  • Pinger
  • StumbleUpon
  • Sfora