Kieliszek czerwonego wina dla zdrowia.

Grapes during pigmentationCzerwone wino, pite w nadmiarze, jak każdy inny alkohol nie służy ani naszemu zdrowiu, ani urodzie. Jednak jedna lub dwie lampki czerwonego wina to dawka prozdrowotna dla naszego organizmu.
Badania wykazały iż posiada właściwości dobroczynne dla serca i żołądka,odmładza, reguluje ciśnienie krwi, zwalcza infekcje, a także ochroni przed uszkodzeniem słuchu.
Zawarte w czerwonym winie flawonoidy chronią przed miażdżycą i zakrzepami. Zapobiegają utlenianiu się złego cholesterolu LDL, a także tworzeniu się zakrzepów i udarowi mózgu. Silne przeciwutleniacze (resweratrol i kwercetyna) chronią DNA i niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za chorobę wieńcową. Polifenole obniżają ciśnienie tętnicze, zapobiegając zawałowi serca. Czerwone wino ze względu na dużą zawartość potasu reguluje ciśnienie, przeciwdziała zwężaniu się naczyń, zapobiegając palpitacjom serca, które często występują na skutek stresu.
Dzięki zawartości garbników wino sprzyja prawidłowej pracy układu pokarmowego. Warto pić go do posiłków,ponieważ zwiększa wydzielanie śliny i produkcję enzymów trawiennych oraz poprawia ukrwienie układu. Dzięki temu składniki odżywcze szybciej trafiają do krwi. Niektóre substancje zawarte w winie (np. kwas cynamonowy) sprzyjają wydzielaniu żółci, co przyśpiesza trawienie tłuszczów. Hartowanie niewielkimi dawkami ściany żołądka uodparnia na działanie kwasów trawiennych. Wino zmniejsza też ryzyko powstania kamicy żółciowej.
Flawonoidy, niszcząc wolne rodniki, wzmacniają układ odpornościowy organizmu i przeciwdziałają infekcjom. Bakteriobójcze działanie mają zawarte w winie związki polifenolowe, które uwalniają się podczas fermentacji. Stąd pewnie wziął się zwyczaj podawania wina do obiadu, zwłaszcza do dań ciężko strawnych.
Czerwone wino ma działania antywirusowe. Badania wykazały, że osoby niepalące i pijące wino znacznie rzadziej zapadają na grypę niż niepalący abstynenci. Wreszcie zawarte w winie antyoksydanty przeciwdziałają starzeniu się skóry, pomagają przedłużyć jej młody wygląd nawilżają, odżywiaja, wzmocniają i wygładzają.
Włosi, znani z zamiłowania do czerwonego wina, udowodnili, że… zapobiega ono próchnicy!
Dzieje się tak, dzięki zawartości proantocyjanów – związków które sprawiają, że bakterie powodujące próchnicę tracą zdolność przyczepiania się do płytki nazębnej.
Naukowcy z wielu krajów przyczynili się także do znalezienia genu kodującego resweratrol. Jest to bardzo ważny i cenny antyoksydant (przeciwutleniacz, czynnik zwalczający wolne rodniki), który w dużym stężeniu zawarty jest w skórce winogron, a także pestkach i szypułkach. Jest go o 10 razy więcej w czerwonym, niż w białym winie. Jest także obecny w jagodach czy orzeszkach ziemnych. Zbadano jego działanie na myszach zarówno samców jak i samic, z jednym ogólnym wnioskiem: resweratrol zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. U samic działa przeciwnowotworowo w przypadku raka piersi. Oprócz swoich właściwości antyoksydacyjnych, resweratrol jest także czynnikiem antygrzybicznym (fungicydem).
Co ciekawe Polifenole opóźniają zmiany postępujące z wiekiem, mogą też hamować osłabienie słuchu spowodowane nadmiernym hałasem.
Wino obfituje też w potas, magnez i wapń. Niektóre gatunki (np. Medoc) dostarczają dobrze przyswajane żelazo, kwasy organiczne (jabłkowy, winowy i acetylosalicylowy), aminokwasy oraz rozpuszczalny błonnik.
Tak więc kieliszek wina do obiadu proszę…

wyślij do:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • co-robie
  • Diigo
  • Flaker
  • Forumowisko
  • Gadu-Gadu Live
  • Grono.net
  • Gwar
  • Kciuk.pl
  • PDF
  • Ping.fm
  • Posterous
  • Spis
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • Linkologia
  • Pinger
  • StumbleUpon
  • Sfora